Hästhållning – lösdrift

Från sunnivalindh.blogg.se skrivet i juni 2014

Idag, efter att ha sett en länk på facebook till en artikel som handlade om box/lösdrift, tänkte jag vara lite optimistiskt ambitiös och börja skriva på en serie om hästhållning! Detta ur ett perspektiv som beskriver mina egna åsikter och hur jag själv ”håller mina hästar”, så att säga. Alla dessa inlägg, om det nu blir fler, kommer att ligga under kategorin ”Hästhållning”.

För att inleda kan jag ju först och främst göra klart att jag för tillfället är i ett mellanstadie. Jag hade Bluebell och Smarty hemma vid huset jag och sambon hyr under en tid. Tyvärr gick Smarty hastigt och oväntat bort i början av sommaren och nu är Bluebell inkvarterad på en god väns lösdrift. Snart flyttar vi in på vår nya gård och kommer där ha Bluebell tillsammans med en eller två nya hästar. Därför är det svårt att beskriva hur min hästhållning ser ut just i nuläget, men jag kommer alltså att beskriva mina värderingar, hur jag skulle vilja att min hästhållning ser ut och hur det var när jag hade hästarna här hemma. Lösdrift är den delen i serien om hästhållning som jag kommer att skriva om idag.

Mina hästar har sedan ca 4 år tillbaka gått på lösdrift, förutom Bluebell när hon var med mig på skolan, på Bollerup. Jag väljer lösdrift då jag ser så många anledningar till detta. Den största anledningen är att det tillgodoser några av hästens absolut mest grundläggande behov – flockbeteendet (förutsatt att hästen har sällskap såklart, men det är för mig en självklarhet) och den ständiga rörelsen. Jag ska försöka att poängtera fördelarna med lösdrift, snarare än nackdelarna med box, men för mig är det svårt att inte bli upprörd av att se hästar stå ensamma i rasthagar, för att sedan sättas in i en enhästsbox med galler och väggar runt om. Jag tror att ALLA hästar tycker det är viktigt med någon typ av kroppskontakt med andra hästar, om det så är att utveckla varandra genom lek och bus, eller bara vara intill varandra, klia varandra eller bara stå. Många oroar sig för skaderisken, men jag tror faktiskt att skaderisken för en häst är större om den står stilla större delen av dygnet i box/liten rasthage, bli portionerad en timmes högintensiv träning om dagen, för att sedan stå stilla igen, än om hästen går i flock, har mat så det räcker så att det slipper bli bråk, och tillräckligt stor plats för att kunna komma undan om det uppstår konflikter i flocken. Här skulle jag vilja ta mina egna hästar som exempel, när de stod på lösdriften här hemma. Hagen på ca 2 hektar var varierande med lite öppna ytor och lite träd och skogsdungar. Den var även kuperad med relativt stora höjdskillnader. Här stod Smarty, Bluebell och tillfälligt en tredje häst. Trots att de hade fri tillgång på mat ute i hagen rörde de sig större delan av dygnet runt i hagen och letade efter fina grässtrån och andra växter och löv. De använde knappt sin fina lösdrift som vi fixade till så bra till dem – i regn, rusk, blåst och snöstorm tog de skydd under stora kraftiga granar och hittade lä på rätt sida om kullarna. Så höll de på hela hösten, vintern och våren – så länge de var här. Detta bevisar behovet av utevistelse och det i princip uteblivna behovet av tak och husrum.

Jag har aldrig sett på maken till så vältränade och grundstarka hästar, nästan helt utan mänsklig inblandning. Alla tre hästarna förändrades i kropparna – kroppshållningen blev bättre och hullet blev jämnare. De var friska, pigga och glada. Detta tack vare en stor hage, sällskapet av varandra och möjligheten till ständig rörelse – samt den fria tillgången till mat, men det är ett annat kapitel. Jag kan inte mer än önska att alla hästar fick vara med om detta underbara hästliv någon gång.

Något de flesta kanske inte förknippar med lösdrift är att relationen till hästarna blir mer ärlig när jag i princip bara kommer ut i hagen för att fylla på vatten eller träffa och prata med hästarna. (Ny höbal körde vi in knappt en gång i veckan med traktor, så jag slapp släpa ikeapåsar. :)) Detta gjorde att beteendet mot människor blev mer harmoniskt eftersom det desperata beteendet som uppstår när människor kommer ut med mat, eller kommer ut med grimma för att ta hästen till mat, försvann. Därför kan man koncentrera sig på det viktiga – relationen och kommunikationen med hästarna. Detta är kanske en anledning som inte helt självklart tas upp när det pratas om lösdrift och, för den delen, fri tillgång till hö. Men nog så viktig och tydlig, tycker i alla fall jag. Även mot varandra och ”mot sig själva” kan man konstatera att hästarna blir lugnare och mer harmoniska. Stereotypa beteenden som till exempel vävning, krubbitning och boxvandring försvinner ofta när hästarna går ute dygnet runt.

En annan självklar fördel med lösdrift är ju att det kräver färre arbetstimmar och mindre slit. Hittar man någon smart lösning med höet och utfodringen slipper man tidiga morgnar och sena kvällar och kanske en massa släpande med höpåsar hit och dit. Mockningen minskar också drastiskt, oavsett om man väljer att mocka lösdriften för hand varje dag eller om man mockar ut den med maskin med jämna mellanrum. Jag tror att de allra flesta hästägare uppskattar rationella lösningar som minskar på slitet och jobbtimmarna, för vem tackar nej till mer tid med hästen?

Nu vill jag återigen komma in på det här med rörelse. En vild hästflock strosar runt på stäppen, drygt 18 timmar om dygnet är hästen i rörelse. Detta kan man klassa som lågintensiv, långvarig motion, vilket hästen även får på lösdrift om hagen och flocken uppmuntrar till rörelse. Emellanåt springer den vilda flocken, antingen för att fly en fara eller för att ta sig till nya platser. Då får arbetet för en stund en högre intensitet, detta kanske vi kan jämföra med rid/träningspasset. Därför är i alla fall Min slutsats att lösdrift i flock kombinerat med lite kortare högintensiva träningspass alternativt längre lågintensiva pass är det optimala upplägget för tamhästhållningen.

Som vanligt när jag skriver har jag så svårt att hålla mig till min ursprungliga plan, men jag hoppas att jag har fått sagt det jag ville ha sagt och att jag kanske har väckt en del tankar. För mig och mina hästar är i alla fall lösdrift det självklara valet!

På återseende!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s