Ledarskap del 1

Ett sånt välanvänt ord… Nästan utslitet! Ja, för mig är det utslitet i alla fall. Utslitet, nästan ruttet, som att nedbrytningsprocessen har börjat för länge sedan.

När jag var i 13-årsåldern hade jag redan gått på ridskola i 10 år och haft egen häst i 3 år. Jag var lärd enligt den traditionella skolan med ”skänkla och dra” och ”visa vem som bestämmer”, men hade hela tiden känt i magen att det måste finnas andra sätt att umgås med hästar på. Jag kände mig alltid som den konstiga, den som ville göra på mitt egen sätt.

Då, då fick jag av en slump upp ögonen för NH, natural horsemanship och Parelli kom in i bilden. Det hände mycket på en gång. Jag bytte stall, där ägaren till stallet plus hennes väninna som också hade hästar i stallet, höll på med NH. En av denna väninnas hästar var Bluebell, som ni ju redan känner till. Hon blev ”min” det året. Bluebell var också inriden och utbildad enligt NH och det blev plötsligt en naturlig del av min hästhantering att hålla på med NH. Det verkade så fantastiskt! Lyssna på hästen, samspel utan tvång, kommunikation med kroppsspråk. Ja, allt lät så bra, det gjorde det ett bra tag. Jag var frälst. Jag var frälst i många år. Tills jag förstod bättre.

För allt jag kan göra idag är att skämmas. Skämmas för att jag så många gånger fick Bluebell att göra som jag ville, med hjälp av den, ja, utpressning det innebär med negativ förstärkning och ledarskapsträning. ”Gör du inte som jag säger när jag ber snällt, så kommer jag att skrika. Det är DITT val”, så kan man översätta vissa ledord inom NH. ”Hästen får inte gå före dig, då är den dominant”. ”Hästen får inte klia sig på dig, det är respektlöst”. ”Hästen får varken ditten eller datten”. Tro fan att den blir s.k. dominant och respektlös mot oss när vi har applicerat detta synsätt hos den! Synsättet om rangordning, ledarskap och dominans. Är det vår sanning, så är det hästens sanning och då kommer även hästen att leva efter detta.

Och så många gånger jag suttit och gråtit i stallet av frustration över att Bluebell hade ifrågasatt mitt ”ledarskap” och hela träningspasset gått åt pipsvängen. Jag kunde helt enkelt inte få ihop det, att träna ledarskap och 7 games i NH-anda, och samtidigt låta bli kränka Bluebells stolthet och integritet och egna vilja. Jag var totalt kluven. Det hade ju känts så bra, så skönt att ha ett helt färdigt system att bara följa, där det fanns svar på ALLT. Men, bit för bit började mitt tankesätt förändras och jag gick ifrån de principer som finns inom NH, men samtidigt behöll jag också mycket av det jag hade lärt mig. Jag behöll leken och buset och en del av det jag lärt mig om kroppsspråket. Jag behöll det spektakel att umgås och träna med hästar från marken, utan att för den sakens skull bara stå och borsta på dem eller leda dem till och från hagen. Jag behöll också det tålamod som det hela hade givit mig, som senare såklart skulle komma att utvecklas enormt mycket mer. Och så behöll jag ”miljöträningen”. Att inte linda in hästen i bomull och alltid välja den enklaste utvägen, utan att våga konfrontera rädslor och hinder och tillsammans försöka ta oss igenom det.

Det är som med så mycket annat här i livet, det är lätt att vara efterklok och att först efteråt, se hela sanningen. Men, står jag i ett rum så kan jag inte se det från utsidan. Sådan är logiken. Mitt sätt har blivit att inte stå i något rum, utan att stå utanför och försiktigt kika in. Kika in och se om det kan finnas något därinne som jag behöver, som jag kan ha nytta av. Då kan jag varsamt sträcka in en arm, plocka ut det jag ska ha och sedan backa därifrån och andas ut. Jag har ju egna ben att stå på, och en egen intuition och magkänsla. Jag behöver inte stå i ett rum som någon annan har skapat och proppat fullt med Dennes sanning. Jag vill och kan bara ha min egen sanning, det är den enda jag behöver för att vara jag, för att leva MITT liv.

En reaktion på ”Ledarskap del 1

  1. Ping: Fläderbacken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s