Hårdgjord yta

Den senaste tiden har vi varit extremt flitiga här på gården, vill jag påstå. Vi har nämligen gjort vid i hagarna, för att klara den kommande årstiden – den blöta och leriga vill säga. Glömde såklart ta några riktiga före-bilder, som vanligt, men hittade fram lite andra gamla bilder som visar hur det såg ut innan vi började.

Lite projekt som vi hunnit med denna helgen, plus några andra vi inte gjort än:

  1. Flytta undan den gamla stallinredningen som stått och skräpat där sedan vi flyttade hit. Skrapa bort jordlagret, lägga på grus, packa gruset, förvara hö-balar här. CHECK
  2. Slänga mög-högen (gammalt hö som varit mögligt) på gödselstacken. CHECK
  3. Flytta balen, kratta rent och inte ha höet där längre. CHECK
  4. Skrapa av i backen så marken blir jämn upp till stalldörren, vilket den inte var när bilden togs. Lägga på grus och jämna till. CHECK
  5. Skrapa av jordlagret och all lera och dynga (syns bättre på kommande bilder). Lägga på asfaltkross och packa. (Denna bilden är tagen i våras när det var relativt torrt i markerna, nu var det betydligt lerigare!) CHECK
  6. Bygga ställning till hönäten. CHECK
  7. Bygga om porten så att det blir en lagom stor öppning till ligghallen. Slänga den gamla porten åt h**….. Eller på tippen 🙂 Inte klart än.
  8. Byta fasad på hela ladan. Laga putsen där det behövs och måla den vit. Inte klart än, och blir antagligen inte det på ett tag.

Detta är såklart bara en bråkdel av allt som ska göras här på gården. Tänkte mest visa det vi faktiskt har hunnit med, plus lite till som syntes på denna bild.

Lite före-bilder:

Denna bilden har jag visat förr. Detta är på ”baksidan” av stallet, bredvid gödselstacken. För ett bra tag sedan förlängde vi ytan i ligghallen så att hästarna nu kan gå hela vägen mellan portarna, alltså i halva logen ungefär. I somras hade vi dessutom den ena porten på andra sidan öppen så att det blåste igenom ordentligt. Det älskade hästarna – svalkande vinddrag utan en massa insekter!
Här ser man också hur mögigt och skitigt det var utanför. Djup lera som hästarna drog ut halmen i och trampade ner den. Näst intill omöjligt att hålla rent och fint.

Framsidan av stallet, på gårdsplan-sidan. Här ser man också hur de dragit ut halmen och trampat ner i dyngan.

Här syns det hur lerigt det blev på framsidan när det regnade. Detta var dessutom på sommaren när det var relativt torrt för övrigt, men vattnet blev alltid stående längre här än någon annanstans! SÅÅÅ skönt att slippa nu.

Lite skillnad! Här är hela det översta lagret avskrapat. All lera, all dynga, allt nertrampat hö och halm är borta för all framtid! Vi använde oss av hjullastaren som syns på bild. Tack och lov för bra hjälpmedel.

Längs stallväggen till vänster ska höbalarna stå. I mitten är ”uppfarten” till stallet, som här är avjämnad och grusad. I framtiden vill jag skrapa av, lägga markduk och lägga någon fin grus (alltså fin estetiskt sett, inte fin som i småkornig! Haha) på gårdsplanen, längs staketet och hela vägen upp till stalldörren. (Titta på flygfotot i inlägget ”Nutiden” så ser ni vad jag menar) Men detta duger mer än fint tills det projektet blir av!

Sena kvällar slet vi med asfaltkrossen. Det var en himla massa krattande och jämnande. Behövde inte åka till gymmet den kvällen i alla fall! 😉

Här håller Johan på att gräva undan ler-lagret på baksidan. Här var ett lager av säkert 40 cm blöt, tung lera på de värsta ställena.

TADAA! Det svarta är asfaltkross och bredvid är det en längd med makadam. Både regnvatten, vatten från gödselstacken och vattnet från avloppet inne i stallet rinner ut här, så makadambädden la vi för att vattnet ska ha någonstans att rinna undan, istället för att lägga sig uppe på marken. Dessutom är det bra träning för mina 12 små barfotahovar. Ingen hov har setts ömma på underlaget, tummen upp!

Jobba på…

Bilder på när framsidan är klar kommer i ett nytt inlägg!

Och om någon undrar var hästarna befann sig under hela detta spektakel, så stängde vi upp dem i paddocken när vi höll på som mest. Så fort vi blev klara på baksidan så fick gå där. Innan de får gå i hela hagen igen måste vi stängsla om en del, det är nästa projekt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s