Umgås utan ridning

Normen i Sverige är att rida på häst om man har en. Även i träningsformer som innefattar mycket markarbete i början, är ofta det slutliga målet detsamma – att kunna rida på hästen i samling. Det skulle inte behöva vara något fel alls i att rida – felet ligger i att hästen, när ridning är enda målet, blir till ett redskap. Kärleken till hästen som individ – till skillnad från ”kärleken” till det den presterar – glöms lätt bort när vi har ett så överhängande mål som vi hela tiden strävar efter. Detta kan jämföras med mänskliga relationer. Det är stor skillnad på att älska villkorslöst, och att älska någon för att den diskar och dammsuger och går ut med soporna. Vi måste skilja på känslor och tjänster!

Så, ridning. Det finns många anledningar till att rida. Det kan vara roligt, stimulerande, bra motion och utvecklande för både häst och människa. Men ibland är ridning inget alternativ. Vissa hästar får skador eller förslitningar så att de inte håller för ridning. Andra hästar vill helt enkelt inte bära på en människa. Som tur är finns det många andra roliga saker att göra tillsammans!

Under kategorin ”Umgås utan ridning” kommer jag att samla allt som har med just detta att göra. Som inspiration följer här ett antal bilder som visar mig och Bluebell när vi, just det, umgås utan ridning:

Arbete på volt – stärkande, lösgörande och utvecklande

Promenader i vacker natur – underbart avslappnande och helande för alla sinnen!

Trickträning – bra koordinationsträning och samarbetsövning. Här ”spansk skritt”.

”Be”

Ligga ner (läs: rulla sig.. hehe)

Spansk skritt, Bluebells favorit

”Långa tyglar” – ett alternativ till vanliga promenader. Dressyr från marken, kan man säga.

Jag hoppas att jag har lyckats inspirera dig till att hitta på mer saker med din häst från marken. Byt ut ett ridpass den kommande veckan mot något som ni inte brukar göra, ett pass där ni båda är på marken. Det kommer att vara roligt och utvecklande för er båda.

Har du och din häst någon favoritsyssla ni brukar göra, bortsett från ridning? Berätta gärna i en kommentar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s