Lösdrift på ridskola?

När vi ändå var inne på lösdrift…

Jag har länge haft tankar på hur ridskoleverksamheter i Sverige kan förbättras. Främst för hästarnas skull då, såklart, men även för personal och alla andra inblandade. Och givetvis har jag kommit fram till att lösdrift på ridskolor skulle vara det bästa alternativet för alla! Igår funderade jag lite över dagsrutinerna för hästar på en ridskola. Här följer ett exempel (påhittat, men som det skulle kunna se ut):

En vardag då hästarna går lektioner på kvällarna:

 • 7.00 morgonfodring
 • 8.00 utsläpp
 • – mockning av alla boxar/spiltor, fixa foder o.s.v. –
 • 15.00 insläpp, fodring
 • 16.00-20.00 lektioner
 • 21.00 kvällsfodring

En helgdag (t.ex. lördag) då hästarna går lektioner på förmiddagarna:

 • (Insläpp 15.00 fredag, lektioner på kvällen, inne under natten)
 • 7.00 morgonfodring
 • 9.00-12.00 lektioner
 • 12.30 Utsläpp
 • – mockning av alla boxar/spiltor, fixa foder o.s.v. –
 • 16.00 insläpp, fodring
 • 21.00 kvällsfodring

Som sagt så är detta bara ett exempel på hur det skulle kunna se ut. På vardagar innebär detta alltså att hästarna är ute 7 timmar och inne i stallet 17 timmar (minus tiden de går lektion) om dagen. Fredag till lördag står de inne i nästan ett helt dygn (minus tiden de går lektion). Det är stallsysslor löpande under nästan hela dagen – från tidig morgon till sen kväll. Boxar och spiltor är nog rejält nerskitade efter den långa stallvistelsen vilket innebär tungt stallarbete. Vidare finns en stor risk att hästarna utvecklar stereotypa beteenden, blir allmänt stressade och missnöjda med sin tillvaro och får svårare att trivas med sin uppgift som ridskolehästar.

Egentligen vet jag inte om jag står bakom någon form av ridskoleverksamhet av olika anledningar. Jag tycker att man i ridskolor fokuserar på helt fel saker. Umgängen med hästar kan vara så häftigt och utvecklande av både kropp och själ, men den generella synen på ridskolehästar är att de endast finns till för att människor ska få åka häst och ha roligt. Det blir ett väldigt utnyttjande av individen bakom hästkroppen. För mycket fokus hamnar på teknik (skänkla och dra i tyglarna) och för lite på känsla. Jag vet att det finns många hästar som gärna tar sig an rollen som människohjälpare-/utvecklare. Bluebell är ett exempel – hon vill gärna rädda hela mänskligheten. Däremot skulle hon ju gå sönder både utom- och inombords om människorna endast ville använda hennes kropp för att lära varandra saker, istället för att lyssna på och lära direkt av henne.

Men nog om detta, för ridskolor kommer det att finnas oavsett vad jag tycker om dem, och då är det ju bättre att försöka göra dem så bra som möjligt. För att gå tillbaka till ämnet så tror jag att det finns en stor vinning i att använda lösdriftssystem för hästarna på ridskolor, inte minst för att de då i alla fall större delen av dygnet kan vara just hästar, vara sig själva i sin trygga flock som de trivs i.

Ett exempel på hur ett lösdriftssystem skulle kunna funka, med samma lektionsrutiner som ovan:

En vardag då hästarna går lektioner på kvällarna:

 • Innan insläpp: mockning av boxar/spiltor från dagen innan (antagligen inte mycket att ta eftersom hästarna bara varit inne i några timmar) samt strö i ligghallar
 • 15.00 insläpp, fodring av mineraler/tillskott
 • 16.00-20.00 lektioner
 • Efter det utsläpp

(Personal krävs ca 5,5 h)

En helgdag då hästarna går lektioner på förmiddagarna:

 • 8.00 insläpp, fodring av mineraler/tillskott
 • 9.00-12.00 lektioner
 • Efter det utsläpp. Mockning av boxar/spiltor samt strö i ligghallar

(Personal krävs ca 5 h)

I dessa exempel har jag utgått från att man fodrar hästarna med hjälp av maskin några gånger per vecka alternativt att man har foderautomater. Har man djupströbädd och strör rikligt med halm varje dag håller sig bädden torr och varm, och kan sedan lätt mockas ut med maskin med jämna mellanrum.

Angående kostnader för denna typ av framtidslösning skulle jag säga att det är en investering värd pengarna. Istället för att ridskolor ska bygga om sina gamla spiltstall till boxar, vilket ju även kräver tillbyggnad eftersom boxar tar med plats per häst, så anser jag det vara bättre att lägga summan på ett bra lösdriftssystem. Får hästarna välja så står de nog hellre i spiltor några timmar per dygn och är ute resten, än att stå i box nästan hela dygnet.

Många pratar även om säkerhetsrisken med att ha ridskolehästar på lösdrift. Detta ”problem” är lätt löst – personalen tar in alla hästar innan eleverna kommer och tar ut hästarna efter att eleverna har åkt alt. att eleverna får stå på säkert ställe dit hästarna inte kommer. Jag ser det till och med som en stor fördel säkerhetsmässigt att hästarna får gå ute i flock så mycket och göra av med nödvändig energi. Det finns mycket forskning som visar på att hästar som går ute på lösdrift får lugnare och jämnare temperament och blir lättare att hantera – något som skulle vara extra fördelaktigt på en ridskola där många av eleverna är nybörjare eller relativt ovana vid att hantera hästar.

Att hästarna inte skulle klara av att gå på lösdrift är ett argument som fortfarande håller i sig på många håll. Mitt svar på, och även min erfarenhet kring detta är att de allra flesta hästar klarar att gå på lösdrift så länge de har tillgång till bra skydd och grovfoder. (Själv har jag tre fullblod som går på lösdrift utan problem) Ännu en aspekt är ju att många av sveriges ridskolehästar är ponnyer av tåliga raser som antagligen inte har någonting alls emot att vara ute större delen av dygnet. Hästar är ju, trots allt, gjorda för att vara utomhus.

Vad gäller foder och att hästarna har olika behov så skulle det lättaste såklart vara att anlägga foderautomater i stil med ”Active stable”. Ett annat alternativ är att ha två lösdrifter – en för de lättfödda hästarna och en för de som behöver mer foder.

Ibland när jag får en idé jag tycker är riktigt bra, så ser jag bara fördelarna med alternativet, och tycker mig ha lösningar på alla eventuella problem som det skulle kunna innebära. Vad tror DU? Tror du lösdrift på ridskolor är en framtidslösning? Om inte, vad ser du för hinder som gör att det inte skulle kunna fungera?

Länkar för dig som vill läsa mer:

På återseende!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s