Boots är bäst

Det var ungefär 6 år sedan jag fick upp ögonen för att hålla hästar barfota. Jag minns inte ens hur jag kom in på det spåret, men ack så glad jag är att jag gjorde det!

Idag är det för mig helt självklart att barfota är det bästa för hästens hovar. Vissa saker känns bara så logiska om vi inte krånglar till det. Föddes hästen med skor? Nej. Måste den då få järnskor på fossingarna när den kommer hem från unghästbetet? Naturligtvis inte.

”Men min häst ömmar”. Ofta tror jag att det handlar om att hoven blivit försvagad och hovmekanismen kommit ur balans när hästen blivit skodd år ut och år in, så när vi väl provar att sko av hästen så ömmar den. Men tänk ett steg längre. Om du idag, efter att du läst detta skulle ta av dig skorna, ta dig ut och springa en runda på en grusväg barfota, hur skulle det kännas i dina fötter? Du skulle också ”ömma”. Men… det är ju ingen anledning att spika på järnskor på dina fötter, eller hur?! Dina fötter är inte anpassade för att springa barfota på grus, och det är såklart inte hästens hovar heller om den haft skor på sig hela livet. Gympaskor verkar som ett bra alternativ för er båda.

För att ta min erfarenhet som exempel så har jag nu skott av 4 hästar, varav två fullblod som ju sägs ha ”dåliga hovar”, och samtliga har fått fungerande barfotahovar efter en varierande tid av invänjning. Ett tips om du vill sko av hästen är att göra det under en torr årstid. Då minskar risken för röta och dessutom kan hästen om det skulle behövas ha boots på sig i hagen under en period. Jag har även hört om många som låter hästarna vara barfota när de är på sommarbete, men sedan skor dem när de kommer hem igen. Men snälla, låt bli att sko! De har ju fått en perfekt invänjning till livet som barfotahäst och kommer med hög sannolikhet att klara resten av året galant utan järndojjor, förutsatt att de får bra hovvård.

Många är positiva till att ha hästar barfota, men kommer på många argument till varför deras egen häst ”måste” ha skor. Jag tror att det krävs en förändring i hela tankesättet kring hästhållning i stort. Många är rädda för förändring. Men idag, 2016, behöver vi inte längre stå och luta oss på gamla vanor och ”så har det alltid varit, så har man alltid gjort”. Det finns så mycket kunskap att hämta idag att vi helt enkelt kan hitta nya och bättre lösningar på hästhållningen. Vi behöver inte oroa oss över att göra på ett annat sätt än det vanliga, för det finns mängder av både forskning och levande exempel att ta stöd av.

”Right is right even if no one is doing it. Wrong is wrong even if everyone is doing it”. Detta ordspråk tycker jag passar in på så många sätt i mitt liv. Jag har i väldigt många frågor lyckats tycka tvärtemot vad klungan tycker, tvärtemot vad normen säger. Med detta ordspråk menar jag förståss inte att alla som håller sig till traditionella metoder och i detta fall skoning gör fel, jag vill snarare uppmuntra till egen tankeverksamhet och uppmana till att inte bara göra som man alltid har gjort, för att alla andra gör det. Tänk bort resten av världen och känn efter, tänk efter – vad tror DU är rätt? Vad tycker DU känns bäst och mest logiskt?

Barfotaboots är den bästa hästrelaterade uppfinningen på länge. Men framför allt den mest logiska.

De flesta hästar ömmar inte i hagen. Möjligtvis under en period direkt efter att skorna tagits av, och såklart beroende på årstid och underlag. Men enligt min erfarenhet går det relativt fort för hoven att anpassa sig till att gå på gräs.

Den som rider och tränar med sin häst gör detta kanske en timme om dagen. Resterande tid är hästen antingen i hagen eller i boxen där den kan röra sig utan att ömma i hovarna. Det är så oerhört logiskt i mitt huvud att vi då, när vi tar hästen till platser där den ömmar, bör sätta på ett skyddande hovbeslag – boots – för att sedan ta av detta när hästen är tillbaka på säker mark. Detta istället för att hästen ska gå med järnskor, som modern forskning visar har många negativa effekter på hästen, dygnet runt i ett helt liv. En del saker är så logiska i mitt huvud att jag undrar varför inte varenda människa gör likadant. Men det sker en förändring, det vet jag. Det sker en förändring i hästsverige – allt fler söker sig till alternativ till den vanliga, traditionella hästhållningen och detta gör mig hoppfull.

Det finns få mycket jag vill säga om barfotahovar och hovboots, så många argument som talar för denna typ av hovhållning. Men jag ska försöka att inte bli långrandig.

Avslutningsvis vill jag i alla fall dela med mig av mina erfarenheter av de boots jag provat. På snöbilderna har Bluebell på sig ett par Equine Fusion Ultra, som funkade hur bra som helst! De sitter som berget, har aldrig ramlat av, har aldrig gett skav och känns väldigt hållbara och rejäla trots att det är ”tyg”. Dessutom är de fina och stilrena, men det är ju en smaksak, såklart. Det enda negativa var spännanordningen. Det var lite pyssligt att sätta på och av dem och jag tröttnade lite på det pillet när jag bara var ute på småturer och promenader med pållarna, men jag vet att equine fusion har flera andra modeller med smidigare spännen och för övrigt så kan det ju vara värt att pilla lite om de ska sitta på under längre stunder, för sitter på – det gör dem!

Nedan, och på de andra vår-bilderna har Bluebell på sig ett par Easyboot trail av den gamla modellen. Dessa har jag verkligen älskat – mest för att de är så oerhört lätta att ta på och av. De marknadsförs som boots för lugnare uteritter som inte tål allt för hårda tag, men jag tycker att företaget är lite väl blygsamma i frågan. För mig har de funkar hur bra som helst i varierad träning – allt från snabba galopper i skogen till lek och bus på ridbanan. En enda gång har en av dem ramlat av, och det var när vi galopperade upp för en brant backe på en åker med blött, djupt och tungt underlag. Förståeligt, ändå. Nu, efter ca 5 års sporadiskt användande av samma par, varav några hela dygn i hage, så har endel sömmar släppt och de behöver lite lagning och omvårdnad, men jag tycker verkligen att de har varit värda varenda krona och mer därtill. Prisvärda är nog ordet jag söker.

Jag beställde nyligen hem ett par Easyboot new trail som är en uppgradering av föregående. Hittills har jag bara hunnit prova dem ett par gånger men jag är redan nöjd. De känns snäppet rejälare än sin föregångare och jag tror att de kommer funka minst lika bra. Enda nackdelen är att de inte är lika snygga, hehe…

Har du tankar, frågor eller funderingar om ämnet hovar och hovboots så lämna gärna en kommentar!

På återseende!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s