Så håller du hästen frisk…

Jag lyssnade precis på ett avsnitt av Ridpodden, det som heter ”Håll hästen frisk – med veterinär Flemming Winberg”. Veterinären svarar alltså på hur han anser att man på bästa sätt håller hästen frisk och undviker skador.

Veterinären hade några bra poänger tycker jag. Han pratar om vikten av att variera träningen mycket och att rida på många olika underlag. Bra, så långt är vi överens. Och egentligen var det inget han sa som jag inte höll med om, det var snarare det han inte sa som väckte reaktion hos mig. Han pratade på om ridning och träning och tävling och underlag och olika grenar inom ridsporten, men inte en enda gång tog han upp hästens miljö. Inte en enda gång nämnde han något om hästens övriga liv, de där 23 timmarna som vi inte tränar med hästen. Skulle alltså den timmen som vi tränar hästen vara helt avgörande för hästens hälsa och de övriga 23 timmarna inte ha någon betydelse? Det är skandal att tänka så, tycker jag, och att en veterinär sprider den strama bilden av hästhälsa är väldigt tråkigt.

Jag är ganska övertygad om att en häst, trots att den tränas varierat och går på alla möjliga underlag, har stor risk att drabbas av skador och ohälsa om den resten av dygnet till exempel står stilla i box och rasthage. Eller om den får för mycket, för lite eller dåligt foder. Eller om den får bristande hovvård. Eller om den aldrig får sitt sociala behov tillfredsställt ordentligt.

Jag saknar helhetstänket! 

Det är synd att en veterinär, när han har chansen att sprida kunskap, verkligen bara snöar in på en sak – ridning. Så mycket spelar in, anser jag, för att hålla hästen frisk, glad och hälsosam.

20161114_130809-2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s