Stalldrömmen

Okej, nu ska jag ge mig på ett inlägg om ett väldigt avlägset projekt. Det känns det i alla fall som i nuläget.

Ända sedan vi flyttade hit har jag gått i tankar och dagdrömt om hur vi ska göra om stallet. Det har varit många tankar fram och tillbaka, stundvis tycker jag inte ens att det verkar lönt att göra vid stallet eftersom det inte finns någon mark till gården. Detta med tanke på framtiden alltså, om vi säljer gården. Det är ju inte precis en lönsam affär att göra om hela stallet (vilket blir ett jäkla projekt mest med tanke på att takhöjden är för låg) om det i princip inte ens går att ha hästar på gården på ett bra sätt. Utan hagar, inget stall, känns ju ganska logiskt. Men så länge vi, och blivande ägare, har tillgång till gräshagen som vi idag lånar av grannbonden, så går det ju i alla fall att ha hästar här och jag vet att jag hade haft stor nytta av ett ordentligt stall så länge jag bor här, trots att mina hästar går på lösdrift. Och i och för sig… Hon som bodde här innan hade 3 hästar utan tillgång till gräshagen, och verkade inte ens använda all mark ändå. Tomten var uppdelad i en massa små, små ”hagar” (om man nu kan kalla dem det) och alla var inte ens betade… Så kanske är det lönt ändå.

För det första är det himla bra att kunna stalla upp någon eller några hästar när det behövs, vid sjukdom t.ex. Det är också ovärderligt att ha någonstans att stå och sköta hästarna där det är jämnt underlag, bra belysning och bra svängrum. Något annat som är ovärderligt för oss hästmänniskor är ju givetvis plats att förvara alla hästgrejer på ett välorganiserat och lättmanövrerat sätt.

Med andra ord: JAG VILL BYGGA OM STALLET!

Även om detta, som sagt, är ett framtida projekt så fick jag feeling till att göra ett inlägg om detta, om än bara med planer och tankar. Så here we go.

stall8

Denna bild tog jag några månader efter att vi flyttat in. Takhöjden i stallet är alldeles för låg, vilket nästan syns på bilden, mellan 2,1 och 2,2 m.


stall7

Detta är baksidan av stallbyggnaden där gödselstacken också är, vilket knappt syns på bilden eftersom den är tömd och undanstädad.

Och JA, fasaden SKA bytas. Vi började på uthuset i somras och nästa sommar hoppas jag att vi hinner klart med både uthusets och stallets fasader. Det ska vara falu röd-målad träpanel och vitmålad puts på stallet. På dörrarna blir det nog kromoxidgrönt. Den gröna dörren på bilden är den som leder till gödselstacken från stallet. Den högra dörren är igensatt inifrån och ska nog muras igen ordentligt när vi fixar fasaden.


stall9

Såhär ser planlösning i stallet ut idag. Min tanke är att göra det ganska likt när (om) vi bygger om det, eftersom detta känns som en logisk och rationell planlösning, men några saker kommer att ändras och förändringen kommer ändå att bli enorm eftersom allt kommer att vara nybyggt och välordnat. Ni förstår vad jag menar när ni ser kommande bilder.


stall1stall2stall5stall4stall3stall6

Som ni ser så ser det väldigt klöddigt ut i stallet i nuläget. Olika material och färger blandas i en salig röra. Olika dimensioner på träplank och boxdörrar, olika modeller av boxar och olika tak med panel i ungefär halva taket och öppet bjälklag i resten. Dessutom är det slitet och nergånget på sina håll.


stall10

OKEJ. Nu börjar drömmandet. Jag har gjort några olika skisser på planlösning och utformning men denna har jag fastnat för. De tre boxarna kommer att ha samma placering som de haft tidigare. Även spolspiltan får samma position men med lite ändrade mått för att det inte ska bli så trångt bredvid utgången till baksidan. Boxarna tänker jag ska byggas av rejäla träplank, gärna som vi själva sågar, och sedan oljas in så att de får en lite varmbrun ton. Taket och ytterväggarna blir nog vita för att stallet ska upplevas ljust och fräscht.

Både spolspiltan och platsen till höger kommer fungera som skötselplatser men platsen till höger är även tänkt att kunna användas som förvaring av t.ex. hö, halm eller fodertunnor vid behov. Mellan dessa kommer det att vara ”hela” väggar i samma höjd som boxarna, till skillnad från nu när det bara är två reglar påskruvade (se bilder ovan)

Sadelkammaren får rejäla mått och om jag får bestämma (hehe) så blir den isolerad och uppvärmd med en liten köksdel med varmvatten samt egenbyggda sadel- och tränshängare i samma oljade trä. Under dem praktiska utdragslådor med en bänkskiva i samma trä, där man kan ha vackra korgar med borstar, benskydd och sånt som används ofta.

På redskapsplatsen får såklart alla redskap och rullebörer plats, med någon slags avgränsning (t.ex. en planka man sätter för) från resten av stallet så att lösa hästar inte kommer åt att fastna och skramla runt med grejerna.

I f.d. mjölkrummet ska det bli förråd för sådant som inte används så ofta. Ja, ni hästmänniskor förstår nog varför det är användbart med ett extra förråd.

stall11

stall12

Sånt här ÄLSKAR jag – att sitta och drömma, planera, skissa, googla inspirerande bilder och läsa trådar och bloggar och få tips. Fundera över olika lösningar, vad som blir snyggast, vad som blir mest funktionellt, vad som är mest ekonomiskt och sedan försöka luska ut den bästa lösningen. Det har jag älskat – och gjort – i hela mitt liv, men det är ju först nu när jag bor på egen gård som planerna och drömmarna kan ta fysisk form. Det är helt fantastiskt tycker jag.

Vi får väl se om det blir fler inlägg om stallbygget eller om vi hinner flytta innan vi kommer så långt, haha. Detta projekt blir nog inte av på några år i alla fall… 🙂

På återseende!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s