Låt hästen vara

Nu blir jag så trött. Trött på hur människor ska hålla på att utnyttja sina stackars hästar. Det var väl inget nytt, tänker ni, att människor utnyttjar hästar. Och nej, tyvärr har det nog varit så så länge hästar och människor har levt tillsammans. Men jag blir ändå så trött. Särskilt på de som tycker och säger sig vara hästarnas vänner, försöker träna ”naturligt” (vilket ju i och för sig inte är möjligt), tränar löst, försöker göra träningen rolig med att öva tricks o.s.v. För många av dessa människor så handlar allting ändå i slutänden om att få hästen att göra massa saker som man vill att den ska göra, och få den att sluta göra saker som man inte vill att den ska göra. Få hästen att vara duktig, lyda, lyssna, inte ifrågasätta, inte visa sig ”dominant”. Kommer hästen inte i hagen så ska man ”få den att komma i hagen” – inte ta sig en funderare över varför hästen inte vill komma. Sliter sig hästen när man lägger *för mycket press* på den så ska man få den att inte slita sig – inte fundera över varför hästen är så oerhört angelägen om att komma bort från sin människa.

Allt handlar om att förändra hästens spontana, genuina beteenden och reaktioner. Att bit för bit bryta ner den till att bli någon slags maskin. Om inte en tävlingsmaskin, så en trick- och lösträningsmaskin som, trots att den är lös och får springa och busa och göra tricks, skall göra detta inom människans uppgjorda ramar, utan att ifrågasätta, ”visa dominans” som så många uttrycker det eller gå utanför ramarna. Det ska gärna se fint och fancy ut också.

Att hästen kan gå fot eller stegra säger mer om träningsmetoden än om relationen mellan häst och människa.

Låt hästen vara, säger jag. Lägg prestigen åt sidan, skit i att just din häst inte kan stegra finast eller gå lös bredvid dig i skogen och lyssna på minsta vink. Skit i att just du inte kan skryta på sociala medier om alla nya trick din häst så snabbt har lärt sig. Gå ut till din hästvän, låt henne/honom vara den hon/han är och gläds istället åt det fantastiska band ni två har. Gläds åt sällskapet och att ni älskar varandra, att ni kan hjälpa varandra att utvecklas. Sånt som inte går att visa, eller, bevisa för någon annan. Men det spelar ingen roll, du behöver inte bevisa någonting, det som betyder något är det som händer inom dig och hästen när ni umgås. Var tacksam över den eller de hästar som är en del av ditt liv! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s