Hästar + veganism = hyckleri?

Jag är hästmänniska sedan 20 år tillbaka. Jag är häst”ägare” sedan 13 år tillbaka. Jag är vegan sedan 1,5 år tillbaka. Betyder detta att jag är en hycklare och en fejk-vegan?

Jag har på senaste tiden läst och hört om många som uttrycker att det är omöjligt att hålla på med hästar och samtidigt vara vegan. Även har jag hört flera stycken som säger typ ”jag har ridit i si och så många år, men sedan blev jag vegan så jag slutade med hästar”. Då blir jag fundersam. För det första, hur betedde du dig mot hästar när du red och hanterade dem? Vilket var målet? Red du för din egen skull eller ansträngde du dig för att hitta saker som både du och hästen tyckte om? Använde du hästen för att komma långt och vinna tävlingar? Vad satte du för utrustning på och i hästen? Beroende på vad du svarar på dessa frågor så är det fullt rimligt att du slutade med hästar när du blev vegan. Eller inte.

Livet är inte svart eller vitt. Inte heller att vara med häst. Inte heller är veganism vs. icke veganism svart eller vitt.

Jag lägger stort bry över att leva som jag lär. Jag vill inte på några vis känna mig som eller bli kallad för hycklare. Ändå har jag hästar OCH kallar mig vegan. Ja, jag anser mig faktiskt vara vegan, och vem är det egentligen som avgör? Är det veganpoliserna ute i sociala medier, de som aldrig riktigt blir nöjda, som har tagit på sig den uppgiften?

Om du har följt mig tidigare så vet du också att det för mig är av största vikt att mina hästar mår bra, är lyckliga och inte utsätts för något som de inte vill eller tycker är obehagligt. Min största rädsla, något jag ständigt jobbar med, är att jag ska råka utsätta mina hästar för något de inte vill, att de går med på saker som jag föreslår fast att de egentligen inte vill. Det är min absolut största rädsla, större än den att bli sparkad eller biten eller skadad på annat vis.

Jag använder mig av intuition, magkänsla, telepati, energier – kalla det vad du vill – när jag är med hästarna. Försöker alltid att uppfatta vad de tycker och vad de förmedlar. Jag förstår att det  kan vara ett föga argument att säga ”jag pratar faktiskt med djuren så jag vet vad de tycker” i djurrättsliga sammanhang, men för oss handlar umgänget om just detta. Att lyssna på varandra, ta in den andras energier och hitta ett samspel, ett samband som är på bådas villkor, att bara göra saker som jag vet att hästarna finner mening i. Och att bara göra det NÄR hästarna vill. De väljer dag, inte jag.

Visst, de hade inte dött av att bara gå i hagen med sin flock alltid – vilket de också gör en stor majoritet av tiden – men jag vill påstå att jag märker att de uppskattar tiden vi spenderar tillsammans, om det så är att stå och ha kli-stund i hagen, komma ut och bli borstade, träna lite trick (med godis såklart) i paddocken eller ta en promenad i den fina naturen. Vi har ju trots allt lärt känna varandra vid det här laget, vi är en liten familj och är i varandras närhet ofta här på gården. När de står och tittar efter mig när jag  håller på med annat på gården, när de trängs om vem som ska få stå närmast mig, få kli, när jag kommer med en grimma och alla vill följa med ut ur hagen, ja då är jag ganska trygg med att samtidigt kalla mig vegan. Genom att hela tiden ställa frågor till hästen, vill du hitta på något idag? Är du okej med att ha grimma på dig? Vill du följa med ut ur hagen?… genom att aldrig tvinga eller pressa fram något, så har hästen hela tiden valmöjligheter. Jag tvingar aldrig på grimman, jag jagar inte runt hästen i hagen om den inte vill komma (händer i och för sig aldrig längre!), jag tragglar inte runt i paddocken och pressar fram resultat. Jag jobbar inte så och vill inte heller göra det. Jag har inga som helst problem med att ändra mina planer om hästen inte vill. Jag har inga problem med att vända hemåt om hästen inte kände för en promenad. Jag har inga problem med att låta hästen gå och beta i kanterna på paddocken om den inte vill träna trick just då.

Ingen stress, ingen press, inga prestationskrav, inga särskilda mål (förutom att vara lyckliga och ha roligt!).

Så,

Hästar + veganism = hyckleri 

Hästar + veganism = möjligt

Precis som det är möjligt att ha hund, katt, får, grisar, kor, getter, höns som vegan så är det också möjligt att ha hästar. Allt handlar om hur vi ser dem, hur vi bemöter dem och hur vi hanterar dem. Det är min uppfattning, det. Vad tycker du?

L1070091 (2).JPG

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s