Fång och PPID

Jag går rakt på sak, eftersom jag inte kommer på någon passande inledning. Bluebell har, som jag skrivit om tidigare, varit lite si och så med sin hälsa under en ganska lång period. Inget som varit akut, och dessutom har hon blivit undersökt av veterinär tidigare då hon haft liknande symptom, utan resultat. Denna sommaren har jag oroat mig mycket för fång, har tänkt att hon har fång men inte sådär akut, inte varit varm i hovarna och stått i fångställning, utan mer det som brukar kallas fångkänningar. Trött, slö, låga energier, lite svullen i kroppen, öm i muskler, stel o.s.v. Symptom som i för sig kan bero på andra saker, men jag följde i alla fall min känsla och gjorde vad jag kunde för att det inte skulle utvecklas till akut fång – tog bort henne från gräs så gott jag kunde, drog ner på högivan, gav henne så mycket gurkmeja hon ville äta (vilket inte var så mycket..) och försökte motionera så mycket hon orkade. Till slut tog jag även tag i att kontakta veterinär och boka in en tid för undersökning.

Veterinär kom ut och gick igenom Bluebell, kände, klämde, tittade hur hon rörde sig. Hon kom fram till att det, som jag trodde, var lindrig fång och behandling med  box(ligghalls)vila och metacam sattes in. Jag tyckte mig märka skillnad ganska fort på Bluebells humör och energi, hon kändes piggare och mer villig till rörelse, men det var såklart svårt att veta om det bara berodde på överskottsenergi av att stå stilla så mycket.

När metacambehandlingen var slut och jag för första gången skulle släppa ut Bluebell, upptäckte jag på morgonen när jag kom ut att hon hade skadat sig på mulen, en liten flik av läppen var liksom av. Stackars, stackars, det måste ha gjort så ont, och jag förstår inte hur i hela friden hon lyckats. Samma morgon som hon äntligen skulle få gå ut, så fick hon gå in i box i stallet i stället. Och på en lördag, såklart, med smaskiga jouravgifter till mig för att jourhavande veterinär skulle komma ut och sy.

Några dagar efter detta kom min ordinarie veterinären, hon som konstaterade fång tidigare, ut igen eftersom vi skulle ta PPID och EMS prover, samt fixa tänderna på både Bluebell och Golden. Hon fick även göra om hela arbetet med att sy ihop läppen, eftersom själva fliken hade börjat ruttna och inte alls läkte som det skulle. Usch, det gör ont i mig bara jag tänker på det, min kära bluebell, vad hon ska behöva stå ut 😥 Den goda nyheten var i alla fall att hon hade näst intill idealiska tänder, vilket var en stor lättnad eftersom det var alldeles för länge sedan de blev kollade!

Som rubriken möjligtvis avslöjar så visade det sig, när testresultaten kom tillbaka, att Bluebell har PPID – till min och veterinärens stora förvåning, eftersom hon fysiskt sätt ser ut som en typisk EMS-häst. Behandlingen för hästar med PPID är dels att utfodringen och livsstilen anpassas noggrant efter hästen, och så finns det även medicin att ge. Den ger man i så fall resten av hästens liv, det är alltså en sjukdom som (än så länge?) inte går att bota. I samråd med veterinären beslutade jag att avvakta med att sätta in medicin, för att se vad som går att göra med foder, motion och livsstil i första hand. Eftersom Bluebell har haft sina lite diffusa hälsoproblem en längre tid (vilka alltså kan ha berott på att hon gått med lindrig fång/fångkänningar, eller möjligen ppid) så har vi tränat och motionerat väldigt sporadiskt de senaste åren, och hon är i stort behov av att gå ner i vikt och motionera mycket. Vilket såklart blir så mycket lättare och mer glädjefyllt nu när Bluebell har en helt annan vilja att röra på sig, en helt annan energi, än vad hon haft den senaste tiden med alla de där diffusa symptomen.

De senaste åren har alla mina hästar gått ihop, fått fri tillgång på hösilage och det gräs som finns i hagen. Nu när Bluebell inte får ha fri tillgång och inte får äta gräs längre så blir det genast komplicerat med logistiken här hemma. Jag vet fortfarande ingen optimal lösning, eftersom jag har fyra hästar, varav tre behöver mycket mat och en behöver mindre, tre gärna får beta och en inte alls. Eftersom jag inte har någon egen mark – jag har en hage som består av en liten hage runt stallet med lösdrift och lite gräs, och en gång ut till en lite större gräshage som inte är på min mark. Inte mycket att jobba med, med andra ord. Drömläge = ha en massa egen mark varav en stor del skog. Göra två olika lösdrifter varav den ena har jättemycket bete till hästarna med större behov, och den andra har en stor skogshage som är aktiverande utan att innehålla gräs till Bluebell och (minst) en till häst med samma behov. Men så ser det inte ut i verkligheten, inte just nu i alla fall (men jag är öppen för förändring :)). Just nu får Bluebell och Golden gå i paddocken på dagarna och stå i box på nätterna, vilket inte alls stämmer överens med min syn på hästhållning. Dels att stå i box och dels att ha så liten, tråkig hage. Det känns inte alls bra faktiskt. Men det är så bra jag kan göra med de förutsättningar jag har. Som sagt – jag är öppen för förändringar och förslag! Det är så viktigt att hästarna har det bra, det är mitt ansvar, och som det är nu så har de det inte alls så bra som de skulle kunna. Så känns det. Vi får väl se vad som händer framöver, jag hoppas det dyker upp något riktigt bra alternativ på något sätt, för deras skull i första hand – och för min skull i andra hand.

Utöver att detta hänt så har jag gått och skaffat halvtidsjobb och vi fortsätter med alla möjliga (och omöjliga?) projekt här hemma, samtidigt som jag jobbar på med hovarna och håller på att starta en webshop som har med helt andra saker att göra. Känns som om livet är i en osäker, föränderlig fas och jag bara längtar efter någon slags varaktighet, en tillvaro som känns hållbar och långvarig, för mig och för djuren. Om vi så måste flytta 50 mil eller råna en bank på kuppen. Nåväl, nu har jag nog babblat klart för idag (eller för inatt är kanske mer korrekt, med tanke på att klockan av oförklarlig anledning visar 00.23).

Vi hörs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s