Om mig

Samspel och känsla

Jag som driver detta företag och hemsidan heter Sunniva och min största passion i livet hästar. När jag var tre år började jag på ridskola eftersom det var lägsta tillåtna ålder, och kärleken till hästarna har förblivit lika stark, om den inte till och med växer sig starkare för varje år som går.

I hela mitt liv – från att jag som barn gick på ridskola, tills att jag som tonåring var med om alla möjliga hästsammanhang – har jag alltid känt en längtan efter att finna en annan väg, än den traditionella som presenterades för mig från olika håll. Jag har alltid velat göra på mitt eget vis, eftersom mycket av det jag såg omkring mig inte kändes rätt i mitt eget hjärta. För en sak har jag alltid haft klart för mig – jag älskar hästar och jag vill vara deras vän. Detta går såklart inte att kombinera med fula skrik, slag, spön och sporrar, något som verkade vara vardagsmat för många hästmänniskor omkring mig.

d9

I samband med att jag såg allt detta, mer eller mindre grova, våld som pågick i stallarna och på ridbanorna så växte även min vilja att förändra. Att förändra världen för hästarna, att visa, kanske bevisa, att det finns andra vägar att gå än att dominera och till varje pris bestämma över sin ”vän” hästen. Jag har haft en längtan efter att sprida ett mer glädjefullt, kärleksfullt förhållningssätt gentemot hästen.

I ungefär 8 år har jag haft barfotahästar och lika länge har jag varit en så kallad hovnörd. Därför är det fantastiskt roligt att jag i mars 2018 blev klar med min utbildning till hovterapeut (hovterapi.se). Hoven är en levande del av hästens kropp och spelar en stor roll vad gäller hästens hälsa. Obalanser i hoven kan skapa problem i kroppen – och tvärt om. Jag verkar hoven till funktion, balans och hälsa – både för hovens och resten av hästens skull.

Naturlig livsstil

DSC_0292.jpgUtöver vikten av ömsesidighet och samspel i umgänget med hästar, samt vikten av hovvård och hälsa, så förespråkar jag också en så naturlig livsstil som möjligt för hästarna, under resten av dygnets timmar. Då vill jag kunna ge mina hästar förutsättningarna för att hålla sig friska, vara tillfredsställda och, ja, lyckliga. Detta kan vi åstadkomma om vi vet hur hästarna är gjorda att leva.

Det optimala för hästar är enligt mig lösdrift med så stora hagar som möjligt (en hage kan inte bli för stor!), fri tillgång till friskt rent vatten, tillgång att kunna äta eller tugga hela dygnet, om det så är gräs, halm, grenar och löv eller hö, och sist men inte minst sällskap av en eller flera andra hästar. Uppfylls dessa kriterier så tror jag att vi är på god väg till friska, pigga och lyckliga hästar.